Rover Club Bulgaria
http://roverclub-bg.com/forum/

Полезна статия: Как да премахнем миризмата от климатика
http://roverclub-bg.com/forum/viewtopic.php?f=18&t=130
Страница 1 от 1

Автор:  LZ0 [ Чет Мар 22, 2007 12:51 pm ]
Заглавие:  Полезна статия: Как да премахнем миризмата от климатика

Как да премахнем миризмата от климатика

1. Купува се ЛИЗОЛ - концентрат или ЛИЗОЛ-съдържащ разтвор. Има даже и ароматизирани. (б.пр. Предполагам, че в санитарните магазини и аптеките се продават такива препарати.)

2. Разрежда се чистият ЛИЗОЛ в пропорция 1:100 (хирургическите инструменти се дезинфекцират при 1:20) за да се получи 300..400мл разтвор.
(б.пр. Предполагам, че ако се купи не концентрат, а разтвор с някаква концентрация, ще трябва да се разреди до 1:100 - например ако има 100мл 1:20, то вътре има 5мл лизол и остатъка е вода. За 1:100 ще трябва да се прибави още 350..400мл вода докато стане около 0.5л. Разбира се това е приблизително, но...)

3. Налива се разтвора в ръчна пръскачка или празен флакон за чистене на прозорци. При желание може да се добави някакъв парфюм за ароматизиране.

4. Отварят се широко всички прозорци на колата.

5. Запалва се колата, включва се климатика докрай, включва се вентилатора на максимално. Въздушната струя се насочва в салона по-ниско, чрез соплата. Тъй като теоретично, разтрорът може да премине през цялата система в течен вид и да попадне на стъклото или седелките, взимат се мерки за тредотвратяване (б.пр. Малко витиевато, но смисъла е "покриваме всичко, което може да се изцапа")

6. Излиза се от колата и чрез пръскачката се пръска разтвора в отворите на въздухозаборника на предното стъкло. Старайте се да не икономисвате, но да не се пръска струя, а именно да се разпръсква под формата на мъгла - всъщност всяка нормална пръскачка трябва да действа именно така. Тъй като всички силно обичаме нашите коли, аз бих изпробвал действието на разтвора върху боята и стъклото на някое скрито място (б.пр. според мене напълно излишно - това е вода все пак) а може просто да покрием предният капак с вестници или парцали.
Тази процедура е всъщност дезинфекция на въздуховодите (за нея не говорят в сервизите, те дезинфекцират само изпарителите).

7. Изключва се двигателя. Чака се около 10 минути - нека лизола си води неравният бой с бактериите (неравен за бактериите).

8. Пали се двигателят (климатика и вентилатора не сме ги пипали - те си започват да работят веднага). Отваряме автомобила от към страната на пътника. (д.пр. според мене се има предвид предната дясна седалка) Включваме вътрешната рециркулация на въздуха (затваряме достъпа на въздух от улицата). Прозорците са отворени. Разпръскваме разтвор, без да се скъпим, под краката на пътника, под "жабката", там се намира отвора за засмукване на въздух при режим на рециркулация. Въздуха попада на изпарителя и след това по системата. При възможност не е зле да се доберем и до самият изпарител и обилно да го полеем. (б.пр. явно с пръскалката, не със струя) Но и така става, (като се има предвид колко евтина е процедурата и че можем да я повтаряме редовно)
Изключва се запалването. При необходимост (ако все още мирише) да се повтори след 1 ден.

Това е всичко! Наслаждаваме се на чистият въздух.
Източник: Пежо клуб - България

Автор:  vgbodurov [ Чет Мар 22, 2007 3:20 pm ]
Заглавие: 

Интересното е, че доста хора се оплакват от тази миризма, а аз такова нещо не усещам :?:

Автор:  Nikalaki [ Чет Мар 22, 2007 9:04 pm ]
Заглавие: 

Като минат още 4, 5 годинки ще почнеш да усещаш...
Все още не й е изтекъл срока на годност :lol:

Благодаря за полезната информация!

Автор:  vanjo [ Пон Мар 26, 2007 12:35 pm ]
Заглавие: 

При мен се усеща на по-острите завои. Явно влиза въздух от някъде и намирисва на пр***я :wow:

Автор:  bin40 [ Съб Апр 21, 2007 10:59 pm ]
Заглавие: 

Проверете дренажите на АС-то.

Автор:  najiny [ Съб Май 05, 2007 7:44 am ]
Заглавие: 

по точно филтра като се сдуха почва да вони на лай....а

Автор:  bobby [ Пет Авг 24, 2007 11:17 am ]
Заглавие: 

Според няколкото лекари и аптекари, с които говорих за посочения в статията на Пежо Клуб "Лизол" останах с впечатлението, че:
1. е почти невъзможно да се намери,
2. не е от най-безобидните препарати,
3. самият той (меко казано) не мирише приятно

Следователно -> отивате и си купувате Спрей за почистване на климатик "MOTIP" (аз лично го намерих в "Бриколаж" за около 12 лв.), махате филтъра и след като ви се открие гледка към вътрешния изпарител (мисля, че така се казваше) пръскате през тръбичката там където може да я заврете докато цялото пространство се изпълни с пяна. След това чакате 30-40 мин. докато пяната се втечни и изтече през маркучето навън заедно с цялата гадост дето се е събрала вътре... След тази процедура и смяната на филтъра миризмата е доста по-различна (аз сложих Филтрон за 12 лв. макар и да е от по-"дървените" филтри, но просто не можах да преглътна 70-80 лв. разход за по-добър... и то преди отпуска).

Автор:  Agoria [ Пет Сеп 07, 2007 9:57 am ]
Заглавие: 

Чакайте бре "Как да премахнем миризмата на климатика" - еми еврика Хоумс като си сменим филтъра на климатика!

Автор:  vgbodurov [ Съб Сеп 08, 2007 11:34 am ]
Заглавие: 

Agoria написа:
Чакайте бре "Как да премахнем миризмата на климатика" - еми еврика Хоумс като си сменим филтъра на климатика!
А ако такъв нямаме, какво правим :? :D

Автор:  philipyanev [ Пет Фев 12, 2016 8:51 am ]
Заглавие:  Re: Полезна статия: Как да премахнем миризмата от климатика

Колеги, с някаква по- подробна информация за Rover 75 дали можем да открием? Защото аз имам наблюдения, че дърпа въздух от духалките обдухващи лицата на шофьора и пасажера. Смених филтъра на купето, но разликата не беше голяма.

Автор:  gugubugu [ Сря Фев 17, 2016 11:23 am ]
Заглавие:  Re: Полезна статия: Как да премахнем миризмата от климатика

philipyanev написа:
Колеги, с някаква по- подробна информация за Rover 75 дали можем да открием? Защото аз имам наблюдения, че дърпа въздух от духалките обдухващи лицата на шофьора и пасажера. Смених филтъра на купето, но разликата не беше голяма.


Провери клапата за външния въздух зад филтъра, дали и как работи!

Автор:  dj_marty1 [ Нед Май 22, 2016 3:02 pm ]
Заглавие:  Re: Полезна статия: Как да премахнем миризмата от климатика

Здравейте колеги търсих доста с търсачката но не открих каде се намира входа на климатика на ровер 214 si ,да си направа профилактика бях в един сервиз и майстора го търси половин час и неможа да го намери.

Страница 1 от 1 Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/